TBMM’nin açılışının 103. yıl dönümü
İYİ Parti Küme Başkan Yardımcısı Musavat Dervişoğlu, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değişmeye mahkumdur. Çünkü bu sistemle 147 yıllık parlamenter demokrasi geleneği ve evrimi ihlal edilmiştir.” söz konusu.
Dervişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 103. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özel gündeminde yaptığı konuşmada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Mustafa Kemal Paşa başkanlığında açıldığını hatırlattı. ve Türk milletinin dualarıyla.
Dervişoğlu, Milli Mücadele’de verilen mücadeleye ve TBMM’nin kuruluş sürecine değinerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Meclis kürsüsünden yaptığı açıklamalardan bazılarını aktardı.
Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözüne işaret eden Dervişoğlu, Milli Mücadele mücadelesinin sadece stratejik ve taktik askeri bir mücadele olmadığını, aynı zamanda anayasal demokrasi mücadelesi olduğunu söyledi.
Dervişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni demokratik sistemin kalbi, kişi hak ve özgürlüklerinin teminatı olarak gördüklerini ifade etti.
“Bu nedenle, Türkiye’nin geleceğinin tek bir kişinin dudakları arasında sıkışıp kaldığı, tüm irade ve yönetimin tek kişinin aklına, arzu ve heveslerine bırakıldığı bu canavarca tek adam rejimi, Türkiye’de yaşayamaz. Tek adam rejimi ile birlikte anayasal çerçevesi olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, çünkü bu sistemle 147 yıllık parlamenter demokrasi geleneği ve evrimi ihlal edilmiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkeleri çiğnenmiştir. Askıya alınmış, kurumları boşaltılmış, devlet bürokrasisi bir siyasi partinin uzantısı haline gelmiştir. Bu canavarca sistemle TBMM’nin yetkileri kısıtlanmış, istikrar ve denetim mekanizmaları ortadan kaldırılmış, denetimsiz bir yürütme organı kurulmuştur.
“Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı sona ermiştir”
Dervişoğlu, cumhurbaşkanının kanun hükmünde kararnamelerle Meclis’in yasama yetkisine fiilen ortak olduğunu, yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının sona erdiğini iddia etti.
Parti başkanının devleti ve milleti tek parça halinde temsil etmek yerine belli bir siyasi görüşün temsilcisi konumuna geldiğini öne süren Dervişoğlu, “Bölücülük ve kutuplaştırma siyaseti tüm Türkiye’yi sardı. Meclis’i feshetme yetkisi, milletin ve devletin istikbali insanın iki dudağının ortasından çıkacak sözlerdir.Kaderine terk edilmiştir.Meclisin bütçe hakkı ve yetkisi fiilen alınmıştı. Bu canavarca sistemle, hükümet ve devlet kavramları arasında bilinçli bir kavram karmaşası yaratılmış ve kamu görevlerini makul bir süre ve oranda yerine getiren siyasetçiler, kendilerinin de öyle sanma yanılgısına düşmüştür. devlet vardı.” ifadelerini kullandı.
Dervişoğlu, Meclis’in 103 yıllık tarihinde birçok darbe girişimiyle karşı karşıya kalan 4 anayasa gördüğünü, Meclis iradesine vesayet koymaya can atan kişi ve grupların her zaman olduğunu ancak hepsinin başarısız olduğunu bildirdi. er ya da geç.
14 Mayıs’ta yapılacak seçime işaret eden Dervişoğlu, “15 Mayıs tek adam rejiminin sonu, güçlenen parlamenter sistemin başlangıcı olacaktır” dedi ve şunları kaydetti:
“Türkiye İYİ Parti’nin gücüyle tarih yazacak. Yeni dönemle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi uzlaşı, işbirliği ve ortak akılla yürüteceği yasama faaliyetleriyle Türkiye’nin en değerli siyaset kurumu haline gelecek. “Demokrasi için umduğumuz tüm çareler, başka yerde değil, TBMM çatısı altında ürettiğimiz analizlerle mümkün. Yeni dönemde ortaya koyacağımız meclis çalışmalarıyla birlikte çocuklarımıza bırakacağımız en pahalı miras özgür ve adil bir Türkiye olacaktır.”