200 ülkeye ihracat yapan tahıl sektörü 2023’te rekor hedefliyor
İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, “Bir elimizde valiz ve ürettiğimiz ürünlerden numuneler ile dünyayı dolaştık. Diğerinde ise ülke çeşitliliği en fazla olan birliklerden biriyiz, aktif olarak 200 ülkeye ihracat yapıyoruz.” dedim.
Basın toplantısında konuşan Taycı, navlun fiyatları, ekipman takviyesi ve mali destekle şube ihracatının 2023’te 15 milyar doları bulabileceğini söyledi.
Taycı, 2023’te yüzde 30 artışla 15 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için otoriteden rekabetçi döviz kurları, finansmana daha kolay erişim, navlun fiyatları ve ekipman takviyesi talep ettiklerini belirtti. Türkiye’nin 100. yılında ihracatta mevzuat mülahazaları ve sorunların analizi ile ilgili adımlar atmaktadır.
Uzun süredir kurun sabitlendiğini ve TL maliyetlerindeki artışın önemli sorun oluşturduğunu belirten Taycı, maliyet tasarrufu için kurun enflasyon oranında artması gerektiğini de belirtti.
Geçen yılın ilk yarısında lojistik ve tedarikte önemli sıkıntılar yaşandığını söyleyen Taycı, ikinci yarının prestijiyle birlikte navlun fiyatları, çeşitli üretim ve tedarik güçlükleri nedeniyle ihracatı gerileyen yakın coğrafyadaki birçok ülkenin de bu yıl prestij kazandığını söyledi. , tarafını Türkiye’ye çevirdi ve bu bir fırsat.
2022 yılının sıkıntılı bir yıl olduğunu, salgınla başlayan küresel gıda krizinin, iki kritik tarım ülkesi olan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla derinleştiğini vurgulayan Taycı, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Özellikle tedarik zincirlerindeki bozulma, maliyet artışları ve küresel enflasyonun etkisiyle yükselen fiyatlar sektörü zora soktu. Türk tahıl sektörü, küresel kriz döneminde iç talebi karşılarken, ihracatta yükseliş ivmesini 2022 yılı boyunca sürdürdü. Cumhurbaşkanımızın ve diplomatların girişimleriyle açılan Tahıl Koridoru Ukrayna’nın tahıl ve hububat çalışmaları sayesinde çok değerli bir misyona, dünyaya açılan bir köprü görevine girdik. Hem Türkiye adına hem de adına çok değerli bir çalışma oldu. dünyada insanlık için.Türkiye burada dünyaya öncülük etti.tahıl ürünleri bu koridor aracılığıyla dünya pazarlarına sunuldu.
200 ÜLKEYE AKTİF İHRACAT
Savaş nedeniyle enerji fiyatlarının artması nedeniyle maliyetleri kontrol etmekte zorlandıklarını kaydeden Taycı, “Elimizden geldiğince sorunlarımızın neler olduğunu tespit edip yetkililere açıklamaya çalıştık. Birlikte analizler üretmeye çalıştık. .Bir elimizde bavul, diğer yanda dünyanın farklı ülkelerini ürettiğimiz eserlerin örnekleri ile gezdik. Ülke çeşitliliği en fazla olan birliklerden biriyiz. Şu anda yaklaşık 200 ülkeye etkin bir şekilde ihracat yapıyoruz.” dedi.
En çok hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihraç eden ülkelerin Irak, Suriye, Yemen olduğunu, İHBİR’in en çok ihracat yaptığı ülkelerin ise Irak, ABD, İngiltere ve İsrail olduğunu söyleyen Taycı, toplam ihracat birim fiyatının Türkiye’de 1.36 dolar. İHBİR’in birim ihracat değerinin ise 1,80 dolar olduğunu belirtti.
İHBİR’de cironun yüzde 80’inin üye sayısının yüzde 20’si tarafından gerçekleştirildiğini belirten Taycı, şunları vurguladı:
“Yüzde 20 dilimindeki firmalar oldukça büyük hacimli, kamuoyu tarafından iyi biliniyor. Ancak cironun yüzde 20’sini oluşturanlar, yüzde 80’lik üyelerimizde büyük üretimler yapıyor ama yurt dışına mal satmayı tam olarak bilmiyorlar.” ; ‘Nereden başlamalıyım, ne yapmalıyım?’ Arayış içinde olan, çevremizdeki bir iki ülkeye ihracat yapmış, diğer pazarlara nasıl açılacağını tam olarak bilmeyen birçok üyemiz var. İHBİR yönetimi olarak bu üyelere bir amaç belirledik.
2022 yılında KOBİ ölçeğindeki bu firmaları, mevcut devlet teşvikleri ve fuar teşviklerini anlatarak ve bunlardan yararlanarak yurt dışında alabildiğimiz kadar değerli fuarlara dahil ettik. 2023 yılında da hedefimiz, bugüne kadar bu faaliyetlere hiç katılmamış en az 200 firmayı bu faaliyetlere dahil etmek ve yurt dışına tanıtmaktır.”
2023 BUĞDAY STOKU YETERLİ
İHBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şemsettin Memiş, Türkiye’de mevsimsel kuraklık yaşandığını belirterek, şu an için hiçbir çalışmanın zarar görmediğini söyledi. Stoklarımızda uygun çalışmalar mevcuttur.
Şu anda stoklarda toplam 20 milyonun üzerinde buğday stoğu bulunmaktadır. Nitekim ekim ayında buğday ekiminde ilk ihtiyaç olan yağışlar makul ölçülerde karşılandı. Bu sayede buğdayın ihtiyacı olan yağış sağlandı. Ancak doğal olarak işin gelişmesi için yağışa ihtiyaç vardır. Önümüzde Şubat, Mart ve Nisan var. O zamana kadar inşallah beklediğimiz yağmur ve kar yağar.” konuştu
Şu anda hububat ve bakliyat fiyatlarının çok makul seviyelerde olduğunu vurgulayan Memiş, “Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de fiyat artışları durmuş durumda. Şu anda fiyat artışları yerine kısmi indirimler yapılıyor. İndirimler yavaş yavaş piyasaya yansımaya başladı. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte hem iç pazarda hem de ihracat tarafında hareketlilik bekliyoruz. Şu anda arz ve talepte bir sıkıntı yok.” sözlerini bitirdi.